2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Güz Yarıyılı Yatay Geçiş Başvuruları

KURUMLARARASI YATAY GEÇİŞ BAŞVURUSU

• Zorunlu Hazırlığı Olan Programlara Başvuracak Öğrencilerin Dikkatine;

Bu programlara başvuracak adayların 16-21 Ağustos 2023 tarihleri arasında Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından yapılacak olan yabancı dil yeterlik sınavını başarması ya da Üniversitemiz Senatosu tarafından yabancı dil yeterlik-seviye tespit sınavına eşdeğerliği kabul edilmiş ulusal ve uluslararası geçerliliği belgelenmiş yabancı dil sonuç belgesi bulunuyor ise (Yabancı Dil Sınav Eşdeğerlikleri için lütfen tıklayınız.) söz konusu belge ile Üniversitemiz Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürlüğü'ne başvurması ve belgenin kabul edilmesi halinde Yabancı Diller Yüksekokulu’ndan alacağı yazıyı yatay geçiş başvuru süresi içerisinde (07-11 Ağustos 2023 tarihleri arasında) Yatay Geçiş Başvuru Sistemi üzerinden yüklemesi gerekmektedir. Yabancı dil yeterlik sınavına girecek adayların başvuruları sınav sonucuna göre onaylanacak veya reddedilecektir.

16-21 Ağustos 2023 tarihlerinde yapılacak olan sınavın yer ve sınav saatleri Yabancı Diller Yüksekokulu (https://www.ydyo.hacettepe.edu.tr) tarafından ilan edilecektir.

Zorunlu hazırlığı olan programları öğrenmek için tıklayınız.

Yabancı Dil Sınav Eşdeğerlikleri

• Özel Yetenek Sınavı ile Öğrenci Alan Programlara Başvuracak Öğrencilerin Dikkatine

Bu programlara başvuran adayların Yatay Geçiş Takvimi’nde belirtilen tarihlerde ilgili programın yetenek sınavına girmesi gerekmektedir.

• Tıp ve Hukuk Fakültelerine başvuru yapacak adayların dikkatine;

2015-2016 Eğitim-Öğretim Yılı’ndan itibaren yükseköğretim kurumlarına kayıt yaptıran öğrencilerden, Tıp Fakültesi için en düşük 40 bininci, Hukuk Fakültesi için en düşük 150 bininci sırada olan adayların başvuruları dikkate alınacaktır.
      2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılı’ndan itibaren yükseköğretim kurumlarına kayıt yaptıran öğrencilerden, Tıp Fakültesi için en düşük 50 bininci, Hukuk Fakültesi için en düşük 190 bininci sırada olan adayların başvuruları dikkate alınacaktır.
      2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılı’ndan itibaren yükseköğretim kurumlarına kayıt yaptıran öğrencilerden, Tıp Fakültesi için en düşük 50 bininci, Hukuk Fakültesi için en düşük 125 bininci sırada olan adayların başvuruları dikkate alınacaktır.

Üniversitemiz Tıp Fakültesinde eğitim (%30 - %100) İngilizce olarak verildiğinden, Türkçe eğitim yapan programlardan başvurular kabul edilmemektedir.

Başvuru Evrakları (Resmi - Onaylı) (E-Devletten alınacak belgeler geçerlidir.) * :
    1. Transkript
    2. ÖSYM Yerleştirme Sonuç Belgesi
    3. Disiplin Cezası Alıp Almadığına İlişkin Belge
    4. Yabancı Dil Yeterlik Belgesi (Zorunlu Hazırlık Sınıfı Olan Bölüm Başvuruları İçin) (Üniversitemiz YDYO tarafından Yabancı Dil Sınav Eşdeğerliği kabul edilen belge bulunuyor ve YDYO tarafından kabul edilmişse yüklenmelidir.)
    5. İlk %10 Belgesi (II. Öğretimden Gelen Öğrenciler İçin)
    6. Geldiği Programın Eğitim Dili Belgesi (Zorunlu Hazırlık Sınıfı Olan Bölüm Başvuruları İçin)
    7. ÖSYM Sınav Sonuç Belgesi (Merkezi Yerleştirme Puanlarının Yer Aldığı Sonuç Belgesi)(Tıp ve Hukuk Fakültelerine Yapılacak Başvurular İçin)
    8. Fotoğraf (Vesikalık)

* : Evraklar başvuru sistemi üzerinden yüklenecek olup, asılları kayıt durumunda istenecektir.

* : Başvuru sistemi, 07 Ağustos 2023 Pazartesi günü saat 09.00'da açılacak olup, 11 Ağustos 2023 Cuma günü saat 17.00'de kapanacaktır.

NOT : Kurumlararası yatay geçiş başvurularında 2.tercih hakkı Üniversitemizdeki bazı benzer veya aynı isimli (İktisat, İktisat(İng.), Makina gibi) olan programlardan dolayı verilmektedir. Bu durumlar dışındaki 2.tercihler değerlendirme dışında kalacaktır. Lütfen başvurunuzu geldiğiniz programla aynı adı taşıyan Üniversitemizdeki programla sınırlı tutunuz. Üniversitemizde aynı isimli program bulunmaması halinde 2.tercih hakkı kullanılabilir.